Izraelben a kétezer éves datolyamag is újraéledhet

1963-65 között, a Jigál Jaden vezette nagy maszadai ásatásokon egy korsóban csaknem kétezer éves datolya magvakat találtak. A Bar Ilán egyetemen 1973-ban végzett radiokarbonos vizsgálat igazolta, hogy a zsidók által az Élet fájának nevezett datolyapálmafa termése a Galilea és a Holt-tenger közötti területről, a Jordánia menti földekről származott és az is bebizonyosodott, hogy az időszámítás szerinti 65 környékén szüretelt gyümölcs magjáról van szó. A magok évtizedekig egy poros múzeumi sarokban hevertek, mígnem Dr. Sarah Sallon, a Hadassza kutatóorvosa fejéből ki nem pattant az ötlet, hogy talán érdemes lenne elültetni néhány magot, és ha kikelnek, talán megtudjuk mik voltak azok az összetevők, ami miatt a korabeli zsidó feljegyzések szerint az édes gyümölcsöt szívbántalmak ellen, féreghajtóként és a szervezet ellenálló képességének erősítésére is használták.
A doktornő átadott három magot Elaine Solowey botanikusnak, aki a Negev sivatagban található Ketura kibuc mezőgazdasági szakértője. A kutatók azt feltételezték, hogy a magok már semmiképpen sem lehetnek életképesek, de azért megpróbálkoztak a lehetetlennel és tápanyagokkal elkevert vízbe tették őket. Háromévi áztatást követően kerültek cserépbe és a szakemberek legnagyobb örömére az egyik mag nyolc hét múlva kicsírázott. A csemete egyik levelén végzett genetikai vizsgálatok azt mutatták, hogy a kétezer éves datolya leginkább az Egyiptomból származó Hayany nevű ősrégi datolyához hasonlatos, s valószínűleg az Exodus idején került Izrael földjére, mondja Solowey.

A pálma csemetéről, amely időközben a Matuzsálem nevet kapta, az is kiderült, hogy hím pálma és mára már több mint 3 méter magas fává serdült egy elkerített helyen a Ketura kibucban. Nagy becsben tartják: külön kertecskéje van, amely saját öntözőrendszerrel, riasztókkal és biztonsági kamerákkal van ellátva.

Ahhoz, hogy kétezer év után újra megteremjen az első autentikus júdeai datolya, egy azonos fajba tartozó nőstény pálmára is szükség volt. Ilyet egyelőre nem talált a kutató, de egy genetikailag hasonló datolyafajjal párosítva az ősi magból kikelt fa pollenjét, idén már másodszor szüretelhettek a kutatók az Élet fájáról. Bebizonyosodott, hogy a 2000 éves mag a rendkívül hosszú nyugalmi periódusa ellenére Izrael földjében élet- és szaporodóképes tudott maradni.

/Erus Sivan/