Numizmatikai ritkaságokkal bővült az Izrael Múzeum gyűjteménye

Govanna Adda Coen adományával megduplázódott az Izraelben őrzött római érmék száma

A legenda szerint az alexandriai születésű Victor A. Adda az első érmét még tinédzserként vásárolta, az első keresetéből. Nem tudni, hogy a történet igaz vagy sem, az viszont bizonyos, hogy Adda 1965-ben bekövetkezett halálakor gyűjteményében már több mint ezer érmét őrzött, zömük római, s a Julius Cézár – Romulus Augustulus által fémjelzett korszakból származnak.

Az 1920-as évek egyiptomi ásatási láz idején Adda a saját kutatási által bővítette gyűjteményét, később magángyűjteményekből és aukción vásárolt újabb darabokat. 80 éves korában bekövetkezett halála után az értékes örökségen négy lánya osztozott. Mostantól azonban 75 különleges aranyérme új otthonra lelt Jeruzsálemben, az Izrael Múzeumban – adta hírül a Times of Israel.

Giovanna Adda Coen  azt mesélte, apja gyűjteménye annyira híres volt, hogy még maga III. Viktor Emanuel olasz király, aki maga is nagy numizmatikus volt, egyszer személyesen kereste fel apját alexandriai otthonukban, hogy megtekintse a kollekciót.

Nos most ennek az értékes gyűjteménynek egy része időszakos kiállítás keretében megtekinthető az Izrael Múzeum régészeti szárnyában. A „Hatalom arcai” című kiállításon 40 császár és trónbitorló, valamint 13 női császári családtag aranyba vésett képmását tekinthetik meg az érdeklődők.

„Ezek az érmék lehetővé teszik számunkra, hogy megismerjük az időszámítás szerinti első évszázad végétől a negyedik század elejéig terjedő több mint 300 év római arany pénzeinek történetét” – írja Dr. Haim Gitler, a múzeum régészeti vezető kurátora és a numizmatika gyűjtemény kurátora, a kiállítást kísérő lenyűgöző tudományos könyvében.

A 7,5 millió dollárra biztosított gyűjtemény minden érméje aranyból készült, ezek az érmék abban a korban is ritkaságnak számítottak, a nemesfémhez kizárólag a felső osztály jutott hozzá, a köznép vagy a katonák inkább az ezüstből vert dinárral vagy sestertiussal fizettek. Egy aranypénz 25 ezüst dinárt vagy 700 sestertiust ért. Összehasonlításként Gitler elmesélte, hogy a maszadai ostrom idején egy római légionárius évi 225 ezüst dinárt kapott. Az érmék vásárlóereje ingadozott, mivel az áruk árfolyama gyakran változott, de az arany és az ezüst érmék átváltási aránya állandó maradt.

A most kiállított érmék mindegyikének legalább egyik oldalán egy portré látható, így nyomon követhetjük az örökké valóságnak szánt ábrázolások technikai fejlődését is. Érdekes összehasonlítás ad módot az érmék hátoldalán látható feliratok elemzése is. Mint Gitler tréfásan megjegyezte, az érmék voltak a római kor „lökhárító matricái”, a népnek szánt üzenetek leghatékonyabb hordozói.

A kör alakú kiállító teremben kronológiai és tematikai szempontok alapján felépített installációkon kinagyítva tekinthetünk meg néhány érmét a hozzátartozó angol és héber nyelvű leírásokkal, és megcsodálhatjuk a tárlókba zárt eredeti darabokat is. A kiállító teremben felállított multimédiás készüléken 36 érme 3D-s képét és angol valamint héber nyelvű információkat találhatnak. A kiállítás minden darabját bemutató vaskos könyv 16 nemzetközi tudós munkája, melyet több tucat illusztráció kísér.

Az Izrael Múzeum Jeruzsálemben a Derech Rupin-on található. A múzum minden nap reggel 10-kor nyit, szombaton, vasárnap, hétfőn és csütörtökön délután ötig, kedden-szerdán este 9-ig, pénteken 14 óráig látogatható. A belépőjegy felnőttek számára a múzeum pénztárában 54 sékel, a gyermekeknek 27 sékel.

Isracard kártyával 50%-os kedvezménnyel vásárolható belépőjegy az interneten rendelhető kuponnal: https://www1.isracard.co.il/prim3448

Leumi Card-dal egy jegy áráért kettőt vásárolhatnak, (két felnőtt számára a belépő csupán 50 sékel)

https://online.leumi-card.co.il/anonymous/benefits/orderdetails.aspx?id=34dde4b7-397e-461d-b17e-6b191d614c63&sourceGA=Loby&benefit_name=mob_HamozieonYitzchakRabin&Catnumber=2318